Links

Heb je of ken je een bijzonder project dat op deze site thuis hoort? Stuur ons een mailtje met de info.

Pakhuis de Zwijger stuurt elke dag een Stadbericht over stedelijke ontwikkelingen. Het gaat over concrete projecten in Amsterdam, maar ook over het inrichten van de stad als leeromgeving en het ontdekken van nieuwe ontwerpprincipes.
Gloei! was Stadbericht #25  http://www.dezwijger.nl/page/64301/nl

P-Nuts Awards maakt publiciteit voor koplopers op het gebied van lokaal opgewekte duurzame energie. Deelnemers zijn pioniers die werken aan een schoner milieu, aan lokale werkgelegenheid of aan kennisopbouw over alternatieve energiesystemen en organisatievormen.

In Kopenhagen stond afgelopen winter een kerstboom aangedreven door fietsers (overdag) en door windenergie (snachts). Rechts een variant in Barcelona, Spanje.

 

De objecten op onderstaand plaatje zijn onderdeel van een gigantisch kunstwerk van 15 blauwe “zonnebloemen”, in Austin, Texas. Het kunstwerk, van kunstenaars Mags Harries and Lajos Héder, verzamelt overdag zonne-energie om de blauwe lampen ‘s nachts van stroom te voorzien. Alle stroom die niet nodig is voor het laten branden van de verlichting wordt aan het stroomnet gegeven, waardoor er wat geld vrijkomt voor het onderhoud van de bloemen.


De Fitnessnackbar
is een mobiele fitness studio waar men beweging omzet in energie en vervolgens in koolhydraten. Een spinfiets en een roeiapparaat zijn beide zo vormgegeven dat er tijdens de fitness een sinasappel kan worden uitgeperst of een smoothie kan worden gemaakt. Met een geringe kracht inspanning kan 75 Watt geproduceerd worden.


Opgewekt.nu
  is een site over kunst en energie. De expositie opgewekt.nu (NDSM-werf Amsterdam, 2006-2011) toonde voorstellen en projecten over zon, wind en waterkracht. Op de site is nog veel info te vinden. Een van de projecten is het tankstation NEW ENERGY, waar je zowel plantaardige elektriciteit kunt tanken voor je auto als jezelf op kunt laden. Het tankstation is in december 2011 overgenomen door Haje Wegrestaurants en staat nu tussen Almere en Lelystad.


Ikbenduurzaam.nl
 is een site over duurzame projecten waaronder een lantaarnpaal die op groene algen werkt (Bordeaux). De lantaarnpaal ziet eruit als een ronde, hoge, doorzichtige cilinder die gevuld is met groene algen. Overdag kunnen de algen energie uit zonlicht ophalen. Maar ze halen ook energie uit de opgenomen CO2. Daarom kunnen de lantaarns ook worden gebruikt op plaatsen met weinig zonlicht. De energie die overdag is opgewekt, wordt opgeslagen in een batterij en ’s avonds en ’s nachts gebruikt voor verlichting.

 

Iedereen kent de fiets met een lamp er op. The pedalator is een lamp met een fiets er op. Een accu zorgt voor opslag van energie.

 

Ontwerpers Drzach & Suchy hebben een manier bedacht om zonlicht en schaduw te gebruiken om een saaie muur om te toveren in een energieopwekkend plaatje.
Het effect wordt bereikt door zonnepanelen te monteren als horizontale afdakjes op een hoge muur. De bovenkant van het paneel vangt zonlicht en produceert zo elektriciteit. Het donkere schaduwvlak van elk paneel is een pixel van een grote afbeelding.
Door de zonnepanelen in een bepaalde vorm op te hangen, kunnen ze de gewenste afbeelding maken. Ook twee afbeeldingen kunnen worden gemaakt: afhankelijk van de invalshoek van de zon (tijd van de dag) wordt een ander beeld zichtbaar.

 

energie_opwekkende_dansvloer.jpg

De Sustainable Dance Floor is een concept van de Sustainable Dance Club en maakte haar wereldpremière in Club WATT te Rotterdam. De verplaatsbare vloer van circa 30 vierkante meter zet de beweging van dansende mensen om in elektriciteit die wordt gebruikt om de vloer op te lichten. Deze energie opwekkende dansvloer is de eerste dansvloer die echt gebruik maakt van de energie van de dansers.
De vloer bestaat uit modules van 65 x 65 cm die een kleine verticale beweging maken van maximaal 1 cm als je er op danst. Deze beweging wordt via geavanceerde mechatronica omgezet in elektrische stroom. Hoe harder je danst, hoe meer power, tot 20 Watt. De modules zijn vervaardigd uit verschillende diktes hardschuimplaat. De diverse onderdelen zijn voorzien van sleuven en uitsparingen ten behoeve van de elektronica en de speciale glasplaten. Daarnaast is de behuizing voor de printplaten vervaardigd op de portaalfrezen. Het design van de Sustainable Dancefloor en de montage van de modules is uitgevoerd door Studio Roosegaarde.
De intelligente vloer maakt gebruik van LED verlichting en gerecycled materiaal. Iedere danser, afhankelijk van het gewicht en de hoeveelheid energie van de dans, produceert een vermogen van 2 tot 20 Watt; dit is niet genoeg om heel Club WATT van energie te voorzien. De energie wordt nu gebruikt om de vloer op een interactieve manier te laten werken. Maar de ontwikkelingen staan niet stil, er wordt een manier gezocht zodat de output van de vloer in de toekomst ook andere systemen van elektriciteit kan voorzien.

 

 

Gloei! is een initiatief van Annet Bult en Michiel Huijsman en is uitgevoerd door WISEGUYS Urban Art Projects. Met dank aan de ondersteuning van: Stichting DoenMondriaanfondsAFKFit4less en Wally Openbaar Kunstlicht.